A város nagyrendezvényei

Körmöcbányai Várorgona Nemzetközi Orgonafesztivál

A több mint húszéves múltra visszatekintő fesztivál a legmagasabb művészi kritériumoknak kíván megfelelni. A szervezők minden évben régióra való tekintet nélkül hívják meg a fellépő művészeket, akik az orgonairodalom legnívósabb darabjait mutatják be. Az eseménynek számos neves magyarországi fellépője is van. A fesztiválnak a Körmöcbányai vár területén található Szent Katalin-templom ad helyet. A templomban 1992-ben telepített Rieger-Kloss koncertorgona Szlovákia legkorszerűbb hangszerei közé tartozik. A fesztivál nem elhanyagolható előfeltétele a körmöcbányai vártemplom gótikus terének kiváló akusztikája. A koncertek szombatonként kerülnek megrendezésre.

Elérhetőség: www.kremnickyhradnyorgan.sk 

Körmöcbányai Gegek 

A humor és a szatira európai fesztiválját immár 40 éves múltra tekint vissza.
Elérhetőség: www.gagy.eu

 

Pénzverde

A körmöci pénzverde a legrégebbi és folyamatosan működő cégekhez tartozik Európában már a 14. századtól. A mai napig verik itt az állami fizetőeszközöket, emlékérméket és medalionokat. A 16. században a pénzverde egyedülálló erődített építmény volt saját fegyverarzenállal. A pénzverdében található a volt kincstár reneszánsz oszlopú boltozattal. Az épület mai homlokzata klasszikus stílusú. A pénzverde régebben Algéria, Tunézia, Kuba, Guinea, Szudán, Mali és az utóbbi években Banglades, Mauritánia, Szlovénia, Ukrajna és India számára vert pénzt.

Az új pénzverdében egy üvegfalon keresztül lehet megtekinteni a pénzverés folyamatát. A régi pénzverdében található gépek mind a mai napig működnek, a látogatók „jegye” is itt készül.

https://www.mint.sk/onas_kontakt.php

Szlovák Nemzeti Bank Pénzérmék és Érmék Múzeuma

A Szlovák Nemzeti Bank Pénzérmék és Érmék Múzeuma a numizmatika szerelmeseinek nyújt több órás kikapcsolódást, rengeteg felbecsülhetetlen érme található itt. A tárlat a Körmöcbányán vert érmék teljességét bemutatja. De jelentős a papírpénz gyűjtemény is. 

A látogatóknak lehetőségük nyílik a polgári ház történelmi épületének öt emeletén a különböző  fizetőeszköz fajtákkal megismerkedni (pénzérmék előtti fizetőeszközök, az első pénzérmék és bankók, a jelenkor forgalmi pénzneme), melyeket Szlovákia  területén használtak, ill. az éremkészítéssel is megismerkedhetnek a reneszánsztól egészen napjainkig, megismerkedhetnek a világhírű körmöcbányai Pénzverde történelmével, több mint 600 éves hagyományával, hasonlóképpen Körmöcbánya, a szabad királyi bányaváros történelmével, bányászatával és kohászatával, a múzeum földalatti térségeiben található bánya megtekintése mellett.

A vár

A körmöcbányai vár a Szlovák Nemzeti Bank – Pénzérmék és Érmék Múzeuma Körmöcbánya intézményes részét képezi. A várterület és egyúttal a város legrégibb építészeti műemléke a 14. századból származó karner. Alagsorában a látogatók által is megtekinthető csontház van, a felső részt pedig a gótikus falfestményekkel díszített Szent András-kápolna alkotja. A múzeum a többi helyiségében történelmi és művészettörténeti kiállításokat kínál a vár látogatói számára: Barokk plasztikák az Óvárosházán, A vár régészeti kutatásából és A város védelme az Északi toronyban, Körmöci harangok és harangöntők a Kis óratoronyban. Az erődítmény részét képezi a Bányász-bástya.