Az ősi bányaváros gótikus gyöngyszeme

A kéthajós vártemplom a település legmagasabb pontján áll tekintélyt parancsolóan. A vár védelmét szolgáló, részben fennmaradt kettős falon át közelíthetjük meg a templomot. Reneszánsz stílusú tornya védő- és tűzmegfigyelő torony volt, az erődrendszerhez tartozott. A hajókat sokszögű pillérek választják el egymástól, fedésük sűrű bordaosztású hálóboltozat. A kórus csillagboltozattal fedett (1489).
A templom legértékesebb látnivalója, a szentélytől balra látható neogótikus oltáron lévő, gótikus Mária-szobor. Itt látható egy szép keresztelőmedence is.Említésre méltó a karzat alatt álló három gótikus faszobor, melyek Mária, Szent Ilona és Szent Erzsébet alakjait jelenítik meg. Gyönyörű a szintén a karzat alatt elhelyezett barokk Mária-kőszobor, a híres barokk szobrászművész Stanetti alkotása. A templom a városba látogató Mária-hívek kedvelt zarándokhelye.
Mindenképpen menjünk fel a templom reneszánsz tornyába, ahonnan térképszerűen rajzolódik ki alattunk az elbűvölő Körmöcbánya városa.
Hírneves és értékes orgonája 1885-ben épült, majd a 90-es években újították és modernizálták.  A koncertorgona az évente itt rendezett Körmöcbányai Vári Orgonafesztivál főszereplője. A hangszer fényét emelik a horizontális sípokból álló spanyoltrombiták.
Forrás: kirandulastippek.hu

Szent Katalin templom orgonája

A gyönyörű, gótikus stílusban épült körmöcbányai erődtemplom 1885-ben épült orgonája nagyon rossz állapotba került az 1980-as évekre. Az vártemplom komplett felújítása kitűnő alkalmat kínált az orgona újjáépítésére is. A koncertorgona, mely a Körmöcbányai Vári Orgonfesztivál (Kremnický hradný organ) fő inspirálója, 1991-92-ben épült. A legmodernebb hangszer, mely Szlovákiában épült a 90-es években. Az orgonát Rieger-Kloss Varhany Krnov (Č R) cég építette.
Két nagy sípszekrénye a kóruson van elhelyezve, a pozitívmű az oldalsó oratóriumban kapott helyet. A játszóasztal a hangszer jobb oldalán található. A hangszer ékességei a horizontális sípokból álló spanyol trombiták, melyek a kórus korlátján helyezkednek el. Az orgona traktúrája elektromos.